piątek, 19 kwietnia 2024r.

Jak upiec dobrą pizzę?

unnamed file 1

Jednym z sekretów pizzy idealnej jest ciasto, jego skład, konsystencja oraz sposób wypieczenia. Dodatki, które później okraszają wierzch służą nie mogą przeciążyć spodu i spowodować łamania placka, niezależnie, czy będzie to klasycznie ser i bazylia plus sos pomidorowy, czy też składników będzie dużo więcej. Ciasto musi być kruche, a jednocześnie posiadać wytrzymałą konstrukcję.

Ciasto do pizzy ma prosty skład, jest to mąka, drożdże, odrobina soli, woda i łyżka oliwy. Połączenie tych składników wydaje się być proste, lecz każdy, kto choć raz robił ciasto drożdżowe wie dobrze, jak wiele zależy od wygniatania i jak trudno jest uzyskać idealną konsystencję. Warto nadmienić, że ciasto na pizzę musi być odpowiednio wyrośnięte.

Jak przygotować ciasto na pizzę?

Ważnym szczegółem jest wybór odpowiedniego rodzaju mąki. Do przygotowania ciasta na pizzę można użyć mąki typu 00 lub 550. Ciasto należy starannie i długo ugniatać, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Odpowiednio rozciągnięte na blacie musi posiadać pęcherzyki powietrza, które później zapewniają odpowiednią lekkość, kruchość i puszystość.

Wyrobione ciasto zostawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy i tworzymy formę pizzy. Klasycznie jest to okrągły cienki placek, ale nie ma przeszkód, by pizzę uformować według własnego życzenia.

Jak upiec pyszne ciasto?

Kiedy ciasto jest już przygotowane, należy posmarować je sosem pomidorowym, oczywiście najlepsze smakowe walory ma sos własnoręcznie przygotowany z podsmażonych pomidorów z dodatkiem ziół i przypraw. Następnie układamy dowolnie wybrane składniki i pizza jest gotowa do pieczenia.

Pieczenie pizzy to sekret dobrego pizzermena, a tu warto nadmienić, że nawet idealnie przygotowane ciasto może nie udać się, jeśli jest nieodpowiednio pieczone. Pierwszą zasadą jest wkładanie ciasta do nagrzanego piekarnika, inaczej nie wyrośnie i nie będzie miło odpowiedniej struktury. Cały proces pieczenia uzależniony jest od temperatury piekarnika, im wyższa tym szybciej pizza się upiecze. W domowym piekarniku warto ustawić temperaturę na 250 stopni Celsjusza i po 10 minutach cieszyć się upieczoną prawidłowo pizzą.

Pizza z pizzerii – szybko i pysznie

W pizzerii Sawator doświadczeni krakowscy pizzermeni wiedzą, jak szybko piecze się pizza. Do przygotowania idealnego placka drożdżowego często używa się kamienia lub specjalnego pieca do pizzy. Temperatura ok 500 stopni Celsjusza oraz kontrola całego procesu wypiekania daje tu najlepsze efekty. W ciągu kilku minut otrzymujemy idealną pizzę na kruchym cieście z pysznymi dodatkami.

 

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 10

Co robi doradca podatkowy? Kto może skorzystać z jego usług?

1 lutego 2021

Prawo podatkowe to dział, który zazwyczaj nie do końca jest zrozumiały dla większości osób, w tym również młodych przedsiębiorców. Dlatego też, jeżeli pojawi się pewien problem związany z przepisami prawa…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady