Niedobór potasu – czym jest, jak go rozpoznać i uzupełnić?
Hipokaliemia to stan, w którym stężenie potasu w surowicy krwi spada poniżej 3,5 mmol/L. Jakie sygnały wysyła organizm, gdy zaczyna mu brakować wspomnianego pierwiastka? Czym grozi ich ignorowanie? Co zrobić, by uzupełnić ewentualne deficyty. Odpowiedzi na postawione wyżej pytania znajdziesz w tym artykule.
Jaka jest rola potasu w organizmie
Potas pełni w organizmie szereg niezwykle ważnych funkcji. Pierwiastek warunkuje prawidłowy przebieg reakcji enzymatycznych. Odpowiada za utrzymanie równowagi jonowej w poszczególnych komórkach. Uczestniczy w przewodzeniu impulsów elektrycznych. Wspomaga pracę układu nerwowego. Ułatwia zapamiętywanie i wzmacnia koncentrację. Stymuluje wydzielanie insuliny. Zwiększa napięcie mięśni oraz przepuszczalność błon komórkowych.
Co się dzieje, gdy w organizmie zaczyna brakować potasu?
Gdy poziom potasu we krwi spada, podnosi się ciśnienie tętnicze. Pojawiają się niekontrolowane skurcze mięśni oraz problemy z koncentracją. Drętwieją kończyny. Dochodzi też do stopniowej demineralizacji kości. W rezultacie rośnie prawdopodobieństwo wystąpienia złamań i osteoporozy. Jednym z najbardziej niebezpiecznych objawów deficytu wspomnianego pierwiastka są zaburzenia rytmu serca.
Kiedy najczęściej dochodzi do deficytów potasu?
Nadmierna utrata potasu jest zazwyczaj skutkiem zatrucia pokarmowego. Nasilone biegunki bądź wymioty prowadzą do zaburzenia równowagi elektrolitowej organizmu. Jedną z przyczyn hipokaliemii może być również stosowanie diuretyków, środków przeczyszczających, insuliny lub beta mimetyków. Za niedobory przywołanego pierwiastka odpowiadają także różnego rodzaju schorzenia o podłożu endokrynologicznym.
Jak uzupełniać niedobory potasu?
Niedoborom potasu pozwala zapobiegać dobrze zbilansowana dieta bogata w mikro- oraz makroelementy. Czego nie powinno w niej zabraknąć? Bez wątpienia warto włączyć do codziennego jadłospisu przecierowy sok pomidorowy, gotowany wyłącznie z naturalnych składników bez dodatku cukru, sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów. To łatwo przyswajalne źródło potasu, a także wielu innych cennych związków, takich jak: luteina, beta-karoten, wapń, cynk, selen czy witaminy z grupy B.
Sok z pomidorów nie tylko pomaga przeciwdziałać hipokaliemii. Dzięki dużej zawartości likopenu zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia wielu rozmaitych chorób, między innymi miażdżyca, nowotwór jelita grubego, sutka, płuc lub prostaty. Obniża też poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Może spodobać Ci się również:
Wyjątkowości ślubnego stroju pana młodego dodaje wiele drobnych szczegółów. Elegancja w nich tkwiąca uwidacznia się wówczas, gdy każdy z nich jest tak dobrany, by wiązać całość w szykowny styl. Mając…
Czytaj więcej